Uncategorized

Educația mass-media – direcție strategică a activității Centrului pentru Jurnalism Independent, începând cu 2017

sigla CJIÎn fiecare zi, ni se confirmă cât de important este ca dreptul la liberă exprimare să rămână fundament și garant al democrației. Totuși, această libertateimplicășiresponsabilități, așa cum puterea politică vine la pachet cu obligația de a răspunde în fața cetățenilor. CJI va milita în continuare pentru ca principiile jurnalismului -respect pentru fapte, respect față de oameni, acțiune în interes public- să fie respectate de media românești. Însă,este nevoie decetățeni educați, capabili să recunoască și să sprijine aceste valori, și care să încurajeze jurnalismul responsabil și profesionist.

Am început să facem primele cursuri de media literacy acum 20 ani, animațide ideea că publicul nu este doar receptor pasiv al mesajului, ci și un partener al profesioniștilor în crearea unui jurnalism responsabil. Peste 10.000 de oameni – elevi, studenți, profesori, funcționari publici, magistrați – au lucrat alături de noi pentru crearea acestui parteneriat.

Educația pentru dezvoltarea de competențe media și de informare (Media and Information Literacy) este un factor decisiv în construirea unei societăți responsabile, creativeși participative, în care cetățenii își înțeleg și apără drepturile.

Începând cu 2017, Centrul pentru Jurnalism Independent plasează educația mass-media printre liniile sale strategice de acțiune, o direcție programatică de construire a mecanismelor de gândire critică și de încurajare a cetățeniei active, informate și asumate. Credem că școala românească este aliatul nostru natural în acest demers pe termen lung.