Grup de iniţiativă civică pentru o şansă în plus în faţa suferinţei. Să ne unim împotriva oricăror abuzuri din sistemul medical!

Cere-i și tu, împreună cu noi, ministrului Sănătății, ca prin transparență să dea o şansă în plus diminuării cazurilor de malpraxis. Apelul nostru se adresează atât organizațiilor nonguvernamentale cât și cetățenilor care doresc să susțină acest demers. Împreună putem să-l convingem pe ministru să dărâme zidul ilegal după care se ascund în prezent unele din gravele abuzuri împotriva pacienților.

Iată ce-i cerem ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu:

Domnule ministru,

Vă solicităm punerea în dezbatere publică a unui ordin de ministru prin care reprezentanţii spitalului să fie obligaţi ca, la internare, să informeze adecvat şi să solicite pacienţilor desemnarea în scris a unui aparţinător care să aibă acces la datele sale medicale din Foaia de observaţie pe perioada internării sau în caz de deces.

Asociațiile de pacienți au fost sesizate în repetate rânduri cu privire la refuzul autorităţilor sanitare de a permite accesul la Foaia de observaţie familiei pacienţilor decedaţi în urma unor acte medicale suspicionate de malpraxis. Unele cazuri au ajuns în atenţia presei (cazul George Pavel Vuza, cazul Toni Tecuceanu, etc.) majoritatea însă s-au lovit ca de un zid de o legislaţie menită, culmea, să protejeze pacienţii.

Refuzul menționat se sprijină pe Legea drepturilor pacientului – care prevede ca “Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia” (art.21).

Aceeași lege a drepturilor pacientului prevede însă că “Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres” (art. 22) – dar în spitalele din România nimeni nu le spune pacienţilor despre existenţa acestui drept şi nici cum îl pot exercita. Consecința este aceea că pacienţii, neinformaţi despre dreptul lor, nu delegă în timpul vieţii accesul la datele lor medicale cu un caracter personal, diminuînd astfel șansa prevenirii unui caz de malpraxis!

Azi, chiar şi pentru cei care cunosc legea, singurul mod în care se poate face delegarea dreptului de acces la datele personale, este prin declarație în fața unui notar, ceea ce este evident inoperant în practică.

Ministerul Sănătăţii, autoritate a statului care trebuie să promoveze şi să apere interesele populaţiei bolnave, are datoria morală de a juca un rol activ în îndreptarea acestei stări de fapt.

Drept urmare, având în vedere repetatele adrese ale societății civile adresate Ministerului Sănătății, precum și promisiunile verbale făcute în timp privind îndreptarea acestei situații,

vă solicităm ca în termen de cel mult două săptămâni, să dispuneți punerea în dezbatere publică a unui proiect de modificare a Ordinului 386/2004 (Normele de aplicare a legii drepturilor pacientului), prin adăugarea unui articol nou, după cum urmează:

Art.10’. Pacientului i se va solicita la internare desemnarea persoanelor care au acces la datele cu caracter confidenţial privind starea sa de sănătate, pe perioada internării sau în caz de deces. Aceste date vor fi înscrise în Foaia de observaţie clinică generală într-o rubrică separată. Refuzul de a-şi exercita acest drept va fi menţionat în Foaia de observaţie. Opțiunea pacientului va fi asumată prin semnătura acestuia.

Totodată, solicităm modificarea OM/CNAS 1.782/576/2006 privind înregistrarea și raportarea statistică a pacienţilor care primesc servicii medicale în regim de spitalizare continuă şi spitalizare de zi după cum urmează:

În ANEXA Nr. 1 care cuprinde datele din Foaia de observaţie clinică generală care formează Setul minim de date la nivel de pacient, aferent spitalizării continue (SMDPC) se va include o rubrică în care să se menţioneze dacă ”pacientul şi-a exercitat dreptul de a-şi exprima consimţământul explicit de a permite unei persoane anume desemnate accesul la datele sale cu caracter confidenţial pe perioada internării sau în caz de deces”.

Demersul nostru reprezintă o inițiativă comună a mai multor asociații active ale  societății civile din Romania și va fi larg distribuit pentru determinarea unei acțiuni legitime în favoarea pacienților din partea Ministerului pe care-l conduceți.

Sorin Paveliu, medic, director cercetare Societatea Academică din România

Radu Nicosevici, președinte, Academia de Advocacy

Claudiu Pădurean, președinte, Asociația Cluj Today

Răzvan Bobulescu, președinte onorific, Alma Mater

Aurora Liiceanu, membru al Consiliului Director al Societății Academice din România

Georgiana Iorgulescu, director executiv, Centrul de Resurse Juridice

Bogdan Iuliu Hossu, președinte, CNS, Cartel ALFA

Ioana Avădani, director executiv,  Centrul pentru Jurnalism Independent

Cristian Oană, medic, colaborator al României curate

Simona Popescu, project manager, Societatea Academică din România

Nicoleta Andreescu, director executiv, APADOR-CH

Haideți să schimbăm, prin creșterea gradului de transparență, atitudinea autorităților

Demersul nostru nu este îndreptat împotriva personalului medical. Aceşti oameni sunt doar scutul ridicat de autorităţi în faţa nemulţumirilor justificate ale populaţiei bolnave. Medicii sunt nevoiţi să protejeze sistemul insuficient pentru că ei sunt primii care se confruntă cu pacienţii nemulţumiţi de lipsa de medicamente, de lipsa de personal medical, de lipsa de dezinfectanţi şi aparatură medicală. Aceşti oameni nu sunt apăraţi de autorităţi fiind împinşi la compromisuri.

Diminuarea cazurilor de malpraxis se va face prin efortul susţinut al organizaţiei profesionale a medicilor – Colegiul Medicilor – al autorităţilor sanitare şi al universităţilor de medicină. Noi solicităm azi intervenţia Ministrului Sănătăţii pentru a ridica barierele artificiale din calea prevenirii controlului şi expunerii publice a conduitei terapeutice incorecte aplicate unui pacient, atunci când ea există cu adevărat.

Cei care îşi desfăşoară corect meseria nu au niciun motiv să se teamă! Pacienţii au dreptul de a primi cel mai bun medicament, cel mai bun dispozitiv medical, cea mai bună investigaţie, prevăzute de sistemul de asigurări. Rudele pacienţilor au dreptul de a prezenta unui alt medic rezultatele investigaţiilor, tratamentele şi intervenţiile aplicate, pentru a se asigura, înainte de a fi prea târziu, că părintele sau copilul său a primit cea mai bună îngrijire la care are dreptul. Rudele au dreptul să ştie dacă bolnavul a contactat o infecţie cu potenţial letal din spital sau dacă primeşte un tratament cu antibiotice care sunt indicate numai în astfel de cazuri chiar dacă biletul de analize bacteriologic nu a fost ataşat foii de observaţie, cum se întâmplă adesea în astfel de cazuri. Aparţinătorii trebuie să aibă convingerea că biletul de externare sau de deces, după caz, oglindeşte ceea ce s-a petrecut cu adevărat şi că nu au în faţă un act medico-legal completat ulterior, menit a acoperi un tratament medical incorect aplicat sau chiar inexistent!

Instituţiile statului nu par a fi capabile de a proteja satisfăcător dreptul nostru la sănătate! Controlul  actului medical propriu-zis a dispărut aproape în totalitate, verificările limitându-se la încadrarea în bugetul vădit insuficient alocat spitalului şi cheltuirea legală a fondurilor.

Transparența, cu limitele impuse de bunul simţ şi de lege, trebuie să devină prioritară. Apoi, societatea civilă, presa, opinia publică în general, vor putea determina o schimbare. Dar mai întâi trebuie să aducem dovezi în dezbaterea publică. Trebuie să poţi aduce în faţa autorităţilor şi chiar a opiniei publice o biată foaie de observaţie. Sute şi mii de foi de observaţie, dacă va fi cazul cazul. Odată ridicată plapuma care acoperă proasta funcţionare a acestui sistem schimbarea de atitudine din partea autorităţilor se va produce!

Datele cu un caracter personal privind starea de sănătate aparţin bolnavului şi nu unităţii sanitare! Dreptului pacienţilor şi aparţinătorilor desemnaţi de a avea posibilitatea de a consulta şi eventual de a face copii după foaia de observaţie, ori de câte ori consideră util, este materializat de legile naţionale şi internaţionale!

Nu cerem decât aplicarea legii, respectarea unui drept fundamental al pacienţilor care astăzi este încălcat prin complicitatea ministerului Sănătăţii.

Dar pentru aceasta, este nevoie de participarea voastră activă!

România curată vă invită să deveniți semnatarii acestei scrisori către ministrul Sănătății completând, la secțiunea comentarii de mai jos: nume și prenume, calitatea în care semnați (pacient sau medic), denumirea întreagă a organizației (dacă este cazul). Vă chemăm să ne unim împotriva abuzurilor din sistemul medical!