ADVOCACY / FEATURE

CJI solicită retragerea sprijinului USL pentru președintele CJ Brăila

Centrul pentru Jurnalism Independent consideră inacceptabilă atitudinea jignitoare la adresa presei a preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, și cere demisia acestuia și retragerea sprijinului politic al USL.

În data de 31 ianuarie 2014, în cadrul unei conferințe de presă, președintele CJ Brăila a apostrofat o jurnalistă a postului  B1 TV și a refuzat  să răspundă la întrebarea acesteia legată de absența politicianului pe timpul situației de criză creată de căderile masive de zăpadă.

Potrivit relatărilor de presă, la finalul conferinței, Gheorghe Bunea Stancu a continuat jignirile și amenințările la adresa jurnaliștilor: „Niște obraznici, mă… Niște fâțe… Îi dau două picioare în gură. Băi, să-ți trimit demisia mă!… Niște nesimțiți. Nu aveți pic de bun simț!”, a spus edilul, în timp ce părăsea sala de conferință.

Considerăm că acest tip de comportament este incompatibil cu funcția publică și solicităm demisia președintelui CJ Brăila.

Solicităm conducerii Uniunii Social-Liberale, care și-a afirmat public atașamentul față de principiul libertății de exprimare,  să se delimiteze de Gheorghe Bunea-Stancu și să-i retragă sprijinul politic. Absența unei astfel de delimitări echivalează cu legitimarea publică și instituțională a conduitei jignitoare a președintelui CJ Brăila.

Solicităm postului de televiziune B1Tv să acorde asistența juridică necesară jurnalistei agresate verbal și să susțină un demers în justiție ca urmare a lezării dreptului la demnitate, conform Codului Civil.

Reamintim că Gheorghe Bunea-Stancu nu este la prima astfel de ieșire, în 2011 el adresându-se jurnaliștilor cu termeni precum “panaramă”, “animale” și “porci”. În 2012, el a câștigat alegerile locale, fiind susținut de USL.