EVENIMENTE / PROGRAME / Programe încheiate

INVITAȚIE. Lansarea Colecției de articole de lege referitoare la libertatea de exprimare

sigla_SEEAGrantsCentrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează Colecția de articole de lege referitoare la libertatea de exprimare. Studii de caz despre jurisprudența instanțelor românești – ediția 2016 (revăzută și adăugită), realizată în cadrul proiectului Consolidarea Convenției Organizațiilor de Media (COM).

Intâlnirea va avea loc marți, 26 ianuarie, între orele 10.30 și 13.00 la sediul CJI (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 32, et. 1, Bucuresti).  Prezentarea cazuisticii va fi făcută de autoarea studiului, av. Diana Hatneanu.

“Am pornit la realizarea acestei colecții plecând de la concluziile analizei vulnerabilităților și oportunităților mass media din România[i], realizată anul trecut, care relevă o necunoaștere a legilor de către jurnaliști. Lucrul acesta îi expune pericolului de a încălca legea, chiar de bună credință fiind. Totodată, legislația românească în domeniul libertății de exprimare este de dată destul de recentă. Încep să apară cazuri în instanțe, cu sentințe definitve, așa că putem vedea cum funcționează legislația în practica judiciară”, a declarat Ioana Avădani, directorul executiv al CJI

Vă așteptăm să evaluăm împreună cadrul legislativ care poate influența libertatea de exprimare, care sunt cele mai folosite articole de lege împotriva jurnaliștilor și cât de eficiente sunt ele pentru protejarea demnităţii umane și garantarea libertății de expresie. De asemenea, vom vedea care sunt principalele provocări profesionale ale jurnaliștilor și riscurile la care se expun în exercitarea cu bună credință a meseriei lor.

Asteptam confirmarea participarii dumneavoastra pana luni, 25 ianuarie, ora 12.00, la e-mail: cristina@cji.ro

Evenimentul va marca încheierea proiectului Consolidarea Convenției Organizațiilor de Media (COM), pe care CJI l-a implementat în parteneriat cu CENTRAS, prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul a sprijinit, în perioada 2014-2016, creșterea capacității organizațiilor profesionale ale jurnaliștilor de a susține interesele breslei și, în egala măsura, ale publicului, în condițiile unei piețe profund marcate de probleme economice și de erodarea încrederii în mass-media.

Convenția Organizațiilor de Media a fost creată în 2002 din dorința de a oferi mai multă vizibilitate și putere de negociere profesioniștilor din mass-media. COM este o coaliție informală de asociații de jurnaliști și de alți profesioniști din mass-media, sindicate și organizații patronale care au identificat linii de acțiune comune pentru consolidarea sectorului mass-media din România și promovarea intereselor de grup ale breslei. Coordonarea COM și secretariatul tehnic au fost asigurate de către CJI și ActiveWatch.

De la înființarea sa, COM a derulat întâlniri sau conferințe pe teme apropiate de obiectivele sale și a reacționat atunci când principiile sale fundamentale au fost în pericol. Cel mai important rezultat al activității COM rămâne elaborarea și adoptarea celor doua documente de auto-reglementare, Statutul Jurnalistului și Codul Deontologic al COM, în iulie 2004. Ulterior (2009), COM a fost factorul motrice în elaborarea și adoptarea Codului Deontologic unificat[ii] care sintetizeaza prevederile a peste 15 documente de auto-reglementare diferite.

Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, puteți accesa www.eeagrants.org

[i] Disponibil la https://www.cji.ro/starea-sectorului-mass-media-din-romania-in-2014-o-analiza-a-cji-privind-vulnerabilitatile-si-solutiile-pe-care-le-are-media-din-romania/

[ii] Codul deontologic unificat poate fi consultat la http://www.cji.ro/?p=2263

 

sigle_parteneri

logo_Centras