ADVOCACY

Apel pentru completarea componenței CNA

Domnului Gigel Știrbu, președinte

Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă

 

Domnului Georgică Severin, președinte

Comisia pentru Cultură și media

 

Domnilor Președinți,

 Centrul pentru Jurnalism Independent a urmărit cu îngrijorare modul în care s-a derulat în domeniul audiovizual campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Considerăm că au existat încălcări flagrante ale legislației electorale, ale Codului Audiovizualului și ale eticii profesionale. Acestea au mers de la încălcarea echidistanței și echilibrului relatărilor până la dezinformări grosolane, directe sau prin omisiune. Din păcate, aceste abateri au trecut nesancționate, în absența unui arbitru. Consiliul Național al Audiovizualului, cel care are datoria legală de a impune respectarea regulilor, s-a aflat, pe durata campaniei electorale pentru turul al doilea de scrutin, în imposibilitatea de a funcționa, în lipsa cvorumului.

 Solicităm Comisiilor de mass-media să se întrunească de urgență pentru a-i audia pe candidații pentru mandatele vacante din CNA și a completa structura Consiliului. Numai astfel Consiliul își va putea juca rolul de garant al interesului public în audiovizual pe care i-l acordă legea.

 În opinia noastră, CNA trebuie să se aplece de urgență asupra modului în care radiodifuzorii au derulat campania electorală și să sancționeze, fie și post factum, abaterile înregistrate. Intră în atribuțiile Comisiilor pe care le conduceți să analizeze modul în care CNA se achită de această îndatorire și ne exprimăm speranța că o vor face cu celeritate. A lăsa nesancționate încălcările legii echivaleză cu a consimți la ele, atitudine incompatibilă cu aspirațiile democratice ale României.

 Cu cele mai bune gânduri,

 Ioana Avădani

Director Executiv

 

 Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizație non-guvernamentală, non-profit care acționează pentru profesionalizarea presei prin păstrarea standardelor jurnalistice și prin dezvoltarea unui mediu echilibrat, onest și responsabil în mass-media. CJI militează pentru apărarea libertății de expresie ca drept fundamental al omului și condiție obligatorie a oricărei democrații. CJI contribuie la facilitarea dialogului social prin susținerea schimbărilor democratice, prin responsabilizarea factorilor de decizie și prin încurajarea participării active a cetățeanului.

În cei 20 de ani de existență a Centrului, peste 15.000 de persoane – jurnaliști, studenți, elevi, funcționari publici, profesori, magistrați – au beneficiat de programele sale.

CJI este membru al rețelei internaționale pentru libertatea de expresie IFEX, al Global Forum for Media Development și al South East European Network for the Professionalization of the Media.