PROGRAME / Programe încheiate

Bursele Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală

Centrul Carter (Atlanta, SUA) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță ediția românească 2012-2013 a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală.

Doi jurnaliști români vor beneficia de aceste burse, care le vor permite ca, timp de un an, să realizeze un proiect mediatic cu scopul de a explora și a aduce în atenția publicului aspecte legate de sănătatea mintala sau de bolile mintale. Bursele pentru jurnaliști sunt parte a efortului internațional lansat de Programul de Sănătate Mintală al Centrului Carter pentru a reduce stigmatizarea și discriminarea persoanelor care suferă de boli mintale, precum și pentru eliminarea informației incorecte sau bazate pe stereotipuri.

Ca și anul trecut, bursele vor fi acordate unui proiect multimedia colaborativ, în care cei doi bursieri vor lucra în echipă. Acest format ia în considerație dezvoltarea mediului online și urmărește să crească impactul public al materialelor produse de bursieri. Proiectul câștigător va fi selecționat în baza unui concurs, de către un consiliu consultativ format din jurnaliști și specialiști în domeniul sănătății mintale. Bursele presupun participarea la  două reuniuni ale bursierilor Rosalynn Carter (la începutul și la sfârșitul proiectului), asistență tehnică din partea Centrului Carter și a CJI pe parcursul realizării proiectului și acces la resursele specifice (inclusiv experți) ale celor două organizații. In plus, fiecare bursier va primi un sprjin financiar în valoare de 2500 EURO pentru elaborarea proiectului selectat.

Bursele sunt accesibile tuturor jurnaliștilor, indiferent de tipul de media pentru care lucrează (presa scrisă, radio, TV, online), inclusiv jurnaliștilor freelance. Proiectele pot include  investigații, reportaje, analize prezentate sub forma unor pachete multi-media, care să combine textul scris cu imaginea (foto sau video) și/sau cu materialul audio.

Candidații, care trebuie să depună o singură aplicație, comună, trebuie să demonstreze interes față de domeniul sănătații mintale, solide abilități jurnalistice și o bună cunoaștere a limbii engleze. Proiectele trebuie să răspundă unor probleme bine definite și individualizate, să descrie metodologia și instrumentele necesare realizării activităților propuse și să detalieze modul în care vor contribui la reducerea discriminării și stigmatizării persoanelor suferind de afecțiuni mintale.

Dosarele de înscriere trebuie să conțină:

–          curriculum vitae (în limba engleză) pentru ambii membri ai echipei

–          o scrisoare de intenție comuna (în limba engleză)

–          o descriere detaliată a proiectului propus (în limba romana,  formularul este disponibil aici)

–          un rezumat al proiectului (obiective, activități, mijloace, efectul anti-stigmă) (în limba engleză)

–          un portofoliu de articole reprezentative ale candidaților (care pot fi sau nu pe tema sănătății mintale) (în limba română)

Câștigătorii vor fi anuntați în data de 13 iulie 2012, prin intermediul web-siteului Centrului Carter (www.cartercenter.org). Ei trebuie să fie disponibili pentru deplasarea la Atlanta, la mijlocul lunii septembrie 2012, pentru a participa la reuniunea anuală a bursierilor. Decizia finală privind selectarea candidaților revine Centrului Carter și nu poate fi contestată.

Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 6 iulie 2012, orele 24:00. Candidații care vor trece de prima fază a selecției vor susține un interviu telefonic în limba engleză.

Dosarele de înscriere se depun la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent, Bdul. Regina Elisabeta nr. 32, etaj 1, sector 5, București sau prin e-mail, la bursecarter@cji.ro

Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel: 0213111375, camen@cji.ro

Bursele Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sanatate mintala 2012-2013 reprezintă a șasea ediție a programului pentru România. Bursierii de până acum au fost:

  • Ediția 2007-2008 – Alexandru Brăduț Ulmanu (jurnalist, cadru universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București) și Paul Radu (jurnalist, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație).
  • Ediția 2008-2009 – Emilia Chiscop (jurnalist, Ziarul de Iași) și Vlad Mixich (jurnalist, corespondent Deutsche Welle & Hotnews).
  • Ediția 2009-2010 – Georgiana Ilie (jurnalist freelance) și Răzvan Vintilescu (jurnalist freelance).
  • Ediția 2010-2011 – Hannelore AcârnuleseiPetrovai (Ziarul Hunedoreanului) și Clara Stănescu (jurnalist freelance, Craiova).
  • Ediția 2011-2012 – Cristian Lupșa (jurnalist, fondator al publicației Decât o Revistă) și Andrei Pungovschi (fotojurnalist freelance).

Tags: ,