EVENIMENTE

Carta europeana a libertatii presei

Ieri – 25 mai 2009 – la Hamburg a fost semnata Carta europeana a libertatii presei, initiata de Gruener und Jahr si Axel Springer Verlag. Mai multe informatii sunt disponibile la:http://www.pressfreedom.eu/uk/index.php (deocamdata in engleza, franceza si germana). Site-ul ofera date de de contact, pentru redactii sau jurnalisti care vor sa semneze aceasta Carta. Este de dorit ca semnatarii sa prezinte Carta politicienilor si autoritatilor, fiecare in tara / orasul lui. Oganizatorii vor face lobby la CE si la PE, dar asta pot face si jurnalistii din fiecare tara membra in parte.

Informatiile si traducerea Cartei ne-au fost puse la dispozitie de Stefan Candea (Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie)

Carta Europeana a Libertatii Presei

Art. 1 Libertatea presei este vitala pentru o societate democratica. Autoritatile statului trebuie sa o sustina si sa o protejeze, sa respecte diversitatea media jurnalistica atat in toate formele sale de diseminare, cat si in misiunile sale politice, so- ciale si culturale.

Art. 2 Cenzura este strict interzisa. Trebuie sa existe garantii ca jurnalismul independent, in orice media, este liber de persecutii, represalii, interferente politice sau de reglementare ale statului. Statul nu va supune unui proces de autorizare presa si media online.

Art. 3 Dreptul jurnalistilor si al presei de a aduna si disemina informatii si opinii nu trebuie sa fie amenintat, restrictionat sau sanctionat.

Art. 4 Protectia surselor jurnalistice trebuie strict respectata. Orice tip de perchezitii ale redactiilor sau altor locatii ale jurnalistilor, precum si supravegherea jurnalistilor sau interceptarea comunicatiilor acestora, cu scopul de a identifica sursele de informare sau de a viola secretul redactional sunt strict interzise.

Art. 5 Toate statele trebuie sa se asigure ca media, in indeplinirea misiunilor sale, se bucura de o deplina protectie a legilor, a unui sistem judiciar independent si de protectia autoritatilor. Aceasta se aplica mai ales pentru a proteja jurnalistii si colaboratorii lor , in cazul unor actiuni de hartuire sau atacuri la integritatea lor fizica. Incalcarea acestor drepturi sau orice amenintari cu incalcarea lor, trebuie sa fie atent investigate si pedepsite de justitie.

Art. 6 Existenta si independenta economica a media nu trebuie puse in pericol de catre institutiile statului, institutii aflate sub influenta statului sau de catre alte organizatii. Amenintarea cu sanctiuni economice este deasemenea strict interzisa. Companiile private trebuie sa respecte independenta editoriala a media. Ele trebuie sa se abtina atat de la a exercita presiuni asupra continutului editorial cat si de la a incerca sa amestece publicitatea cu continutul editorial.

Art. 7 Institutile statului sau cele aflate sub influenta statului nu trebuie sa ingradeasca libertatea de acces la informatii a media si a jurnalistilor. Ele au obligatia de a sprijini misiunea media si a jurnalistilor de a informa.

Art. 8 Media si jurnalistii au dreptul la acces neingradit la toate stirile si sursele de informare, inclusiv la cele din afara tarii. Pentru a-si indeplini misiunea de a informa din strainatate, jurnalistii trebuie sa primeasca fara intarziere vize, acreditari sau orice alte documente necesare.

Art. 9 Publicului trebuie sa-i fie garantat accesul liber la orice media sau sursa de informatii, nationala sau internationala.

Art. 10 Statul nu poate restrictiona accesul la profesia de jurnalist.

Tags: ,