PROGRAME / Programe încheiate

Colorful but colorblind

Centrul pentru Jurnalism Independent lansează programul Colorful but Colorblind, program dedicat jurnaliştilor şi care promovează utilizarea creativă a produselor multi-media în relatarea despre minorităţi.

Programul este derulat în cooperare cu Transitions Online (Cehia), Centrul pentru Jurnalism Independent (Ungaria), Media Development Center (Bulgaria) şi MEMO 98 (Slovacia) si se axează pe eliminarea stereotipurilor anti-roma din mass-media.

În cadrul etapei naţionale a proiectului, zece jurnalişti, dintre care cinci de etnie romă, vor beneficia de training în utilizarea noilor tehnologii mass-media şi vor avea ocazia să producă materiale multi-media, în cadrul unui proiect jurnalistic colaborativ. Participanţii vor lua parte la un curs intensiv de o săptămână, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 10-14 mai 2010. Cursul va fi susţinut Rich Beckman, Knight Chair in Visual Journalism la School of Communication, University of Miami şi Distinguished Visiting Professor la Universidad de los Andes din Santiago, Chile, alături de Jim Seida, senior multimedia producer la msnbc.com. Cursul se va desfasura in limba engleza. Nu se asigura traducere.

În a doua etapă a programului (care se va desfăşura tot la Bucureşti, în perioada 4-10 iulie 2010), echipe formate dintr-un participant rom, unul român şi un trainer vor lua parte la documentări pe teren, pe o temă de interes comun. Sub îndrumarea trainerilor, jurnaliștii vor produce apoi un pachet multi-media. Materialele rezultate în urma cursului vor fi diseminate atât în ţară, cât şi pe plan european, prin intermediul portalului proiectului, site-urilor organizaţiilor partenere şi prin intermediul mass-media tradiţionale din ţările incluse în program.

În a treia etapă a programului, cei mai activi jurnalişti participanţi la etapele naţionale vor lua parte la un workshop internațional, care se va desfăşura la Praga.

Toate cheltuielile legate de transportul şi cazarea participanţilor sunt acoperite de organizatori.

Pot participa jurnalişti de la toate formele de mass-media, cunoscători ai limbii engleze şi care pot demonstra un interes față de problematica minorităţilor. Participanţii trebuie să fie disponibili pentru ambele etape ale programului național.

Pentru înscriere, candidaţii trebuie să prezinte un CV, o scrisoare de intenţie prin care să descrie aşteptările lor faţă de curs şi să propună o idee de proiect multimedia şi, pentru cei angajaţi, o scrisoare din partea redacţiei care să ateste faptul că jurnalistul va putea participa la ambele sesiuni de training. Documentele vor fi redactate în limba româna.

Înscrierile se primesc până la 30 aprilie 2010 la adresa cbc@cji.ro. Candidaţii acceptaţi vor fi anunţaţi până în data de 5 mai 2010.

Tags: , ,