DEADLINE / EVENIMENTE / Jurnalism de sănătate / Oportunități

Concursul de materiale jurnalistice “Diabetul și Familia”

 

 

 

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului, Centrul pentru Jurnalism Independent lansează concursul de materiale jurnalistice “Diabetul și Familia”, tema stabilită de Federația Internatională a Diabetului pentru 2018-2019. Proiectul este dezvoltat cu sprijinul companiei Sanofi Romania.

Subiectul a fost ales pentru a atrage atenția asupra efectelor acestei boli, nu doar asupra pacientului, ci și asupra întregii familii, precum și pentru a promova rolul familiei în prevenirea apariției acestei boli.

Studiul mondial PREDATORR privind diabetul (2015) a relevat că 11,6% din populația adultă a României suferă de această boală, adică un număr de 1,8 milioane de persoane. Statisticile Ministerului Sănătății indică, însă, doar  830.000 de persoane tratate, ceea ce  înseamnă că unul din doi bolnavi rămâne nediagnosticat și netratat. Conform CNAS, între 2006 și 2016, numărul persoanelor pentru care s-au decontat tratamente pentru diabet s-a dublat, iar costurile au crescut de șase ori.

“La nivel mondial, peste 425 de milioane de oameni traiesc cu această boală. Majoritatea cazurilor diagnosticate suferă de forme ale bolii care pot fi  prevenite și sunt reversibile printr-un stil de viață sănătos, printre altele. Este o problemă socială, în aceeași măsură în care este o problemă medicală. Familiile au un rol-cheie în schimbarea factorilor de risc pentru acest tip de diabet, precum și în gestionarea afecțiunii și creșterea calității vieții pacienților, de aceea este nevoie ca în spațiul public să existe informații relevante despre acest subiect”, explică Ioana Avădani, director executiv al CJI.

 

Pentru înscrierea în concurs, candidații – jurnaliști din presa scrisă, audiovizuală sau online, angajați ai unei organizații de presă sau jurnaliști freelance – trebuie să realizeze și să înscrie în concurs cel puțin un material care abordează tema diabetului și a efectelor acestuia asupra familiei. Materialele, care pot include analize, investigații, reportaje sau orice altă formă de produs editorial, trebuie să fie publicate și difuzate în perioada 19 noiembrie – 14 decembrie 2018.

 

Vor fi acordate două premii de 500 euro, câte unul pentru fiecare categorie de concurs: jurnaliști cu experiență de până la 5 ani și jurnaliști cu mai mult de 5 ani experiență.

 

Selecția va fi făcută de un juriu specializat, format atât din persoane cu experiență în mass-media – care vor evalua calitatea jurnalistică – cât și din experți în probleme legate de subiectului concursului – care vor verifica corectitudinea și calitatea informațiilor de specialitate prezente în materiale.

 

Pentru a sprijini realizarea materialelor jurnalistice, CJI oferă, la cerere, consultanță editorială jurnaliștilor interesați de subiect.

 

Materialele pot fi înscrise în concurs până la data de 14 decembrie, la adresa de email contact@cji.ro. Persoana de contact: Cristina Lupu.

Câștigătorii concursului vor fi anunțați pe 20 decembrie 2018, iar numele lor vor fi publicate pe www.cji.ro.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Cristina Lupu, director de programe CJI, la email cristina@cji.ro sau telefon 0726.108.245.

 

Resurse Internaționale

International Diabetes Federation – https://www.idf.org/

World Health Organization – http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes

American Diabetes Association – http://www.diabetes.org/

European Association for the Study of Diabetes – https://www.easd.org/statements.html

 

Resurse Naționale

Societatea Română de Diabet – https://societate-diabet.ro/

Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice – http://federatiaromanadiabet.ro/

Asociația Română de Educație în Diabet – https://educatie-diabet.ro/

 

Despre CJI

Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizație non-guvernamentală, non-profit, care acționează pentru profesionalizarea presei, prin păstrarea standardelor jurnalistice și prin dezvoltarea unui mediu echilibrat, onest și responsabil în mass-media. CJI militează pentru apărarea libertății de expresie ca drept fundamental al omului și condiție obligatorie a oricărei democrații. CJI contribuie la facilitarea dialogului social prin susținerea schimbărilor democratice, prin responsabilizarea factorilor de decizie și prin încurajarea participării active a cetățeanului.

  

Despre Sanofi Romania

Compania Sanofi Romania este unul dintre liderii industriei farmaceutice locale, având una dintre cele mai diversificate oferte de pe piață: diabet și boli cardiovasculare (DCV), medicamente mature (GenMed), îngrijire specializată (Sanofi Genzyme – boli rare, scleroză multiplă, oncologie), vaccinuri (Sanofi Pasteur), medicamente fără prescripție și suplimente alimentare (CHC). Aducem știința și inovația mai aproape de pacienții din România, fiindu-le alături pe parcursul întregii călătorii pentru sănătate – de la prevenție la terapie și suport în menținerea stării generale de sănătate.

Angajamentul nostru în managementul diabetului se realizează prin soluții terapeutice inovatoare, dispozitive medicale, programe educaționale și de sprijin pentru pacienți, într-o colaborare permanentă cu comunitatea medicală.