Inovație tehnologică în sprijinul educației media

 

 

 

“Educația media” este o expresie umbrelă pentru abilitățile tehnice, cognitive, sociale, civice și creative ce permit cetățenilor accesul eficient la media, înțelegerea critică a mass-mediei și interacțiunea atât cu formele sale tradiționale, cât și cu cele noi. Aceste abilități permit cetățenilor să participe la aspectele economice, sociale și culturale ale societății, precum și să joace un rol activ în procesul democratic.

“Mass-media” trebuie înțeleasă într-o manieră largă, ca incluzând tot felul de mijloace media (imprimate, audiovizuale, online, dar și jocuri, filme, cărți, muzică, social media etc.). Relația cu mass-media (numită și “utilizarea mass-media”) trebuie să aibă loc într-un context de gândire critică și necesită, de asemenea, anumite cunoștințe despre cum funcționează mass-media și cum sunt construite mesajele media.

Învățarea în domeniul mass-mediei este unul dintre elementele de bază pentru abordarea chestiunilor fundamentale ale societății. Este unul dintre instrumentele care pot fi folosite pentru combaterea radicalizării, a discursului instigator la ură și pentru promovarea drepturilor fundamentale.

Educația media este, de asemenea, un instrument care permite cetățenilor să identifice și să se apere de propaganda și dezinformarea politică. Democrația românească este în criză, progresele înregistrate în stabilirea mecanismelor democratice și consolidarea participării civice sunt inversate în timp ce vorbim, iar discursul politic devine din ce în ce mai părtinitor și personalizat. Adolescenții nu primesc o educație civică adecvată, iar modelele bune sunt puține și foarte îndepărtate. Riscăm să ajungem la o generație de tineri indiferenți din punct de vedere civic și ușor de influențat.

Proiectul ”Inovație tehnologică în sprijinul educației media” ajută 650 de elevi de liceu, dintre care 125 proveniți din comunități mici dezavantajate, să devină “cetățeni inteligenți”, care cunosc și respectă drepturile omului și libertățile civile, apreciază gândirea critică și independentă și se pot exprima într-un mod asertiv și creativ.

Pentru a ne atinge obiectivele, lucrăm direct cu profesorii și școlile, într-o intervenție din interiorul sistemului și infuzăm elemente de educație media în curricula pentru materiile umaniste.

13 profesori sunt implicați direct în proces, făcând educația media parte din predarea lor. 8 dintre aceștia ne-au devenit parteneri în definirea a 8 materiale educaționale digitale interactive în timpul unui eveniment hackathon, 5 profesori novice au beneficiat împreună cu elevii lor de activități școlare (ateliere de lucru pentru elevi, vizite de monitorizare).

 

Activități:

A1. 14 profesori sunt parte din proiect.

 

A2. Am organizat un eveniment de tip #eduthon, în cadrul căruia au fost dezvoltate 8 prototipuri de materiale educaționale interactive. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu echipa Code for Romania. Echipele au fost foarmate din profesori, elevi și programatori/designer-i.

 

A3 + A4. Cei 14 profesori lucrează cu peste 4.000 de elevi și ”infuzează” elementele și conceptele de educație media la orele lor. Profesorii beneficiază de mentorat și asistență permanentă din partea echipei de proiect.

 

A5. 5 workshop-uri pentru peste 130 de elevi, au fost organizate la Târgu Mureș, Găești, Fundulea, Videle și Victoria. Fiecare întâlnire a avut durata de 1 zi și a fost susținut de un expert CJI.

 

A6. Comunicare

Apariții media: Radio Guerrilla 1 

Radio Guerrilla 2

Monitorul de Făgăraș

Dilema Veche

Radio România Actualități

 

A7: Video de prezentare a proiectului

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „Fondul pentru Inovare Civică”. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

Proiectul ”Inovație tehnologică în sprijinul educației media” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro).”