EVENIMENTE

Marea Britanie și Canada discută libertatea presei la București

Ambasada Marii Britanii și Ambasada Canadei, cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, au organizat săptămâna aceasta o întâlnire informală cu un grup de jurnaliști pentru a discuta situația libertății presei în România, ca parte a campaniei globale #DefendMediaFreedom inițiate de guvernele din cele două țări.

Ambasadorul britanic, Andrew Noble, și ambasadorul canadian, Kevin Hamilton, au dezbătut împreună cu cei aproximativ 20 de participanți teme precum jurnalismul independent, siguranța și profesionalizarea jurnaliștilor, educația în domeniul mass-media, dar și accesul la informații de interes public și provocările aduse de dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii.

Cei doi diplomați au apreciat energia pozitivă și deschiderea spre dialog a jurnaliștilor prezenți la întâlnire și au dezbătut soluțiile sugerate de aceștia pentru dezvoltarea proiectelor de presă independente din România, care să asigure o informare corectă și echilibrată a publicului larg.

Libertatea presei este un fenomen în continuă schimbare, iar provocări există în foarte multe țări, inclusiv în Marea Britanie, Canada și România. Conform barometrului anual al libertății presei realizat de Reporteri fără frontiere, România ocupă poziția 47, iar Marea Britanie locul 33, în timp ce alte state europene se confruntă cu situații mult mai dificile.

La nivel global, 2018 a fost anul cel mai violent pentru jurnaliști, în condițiile în care peste 80 de reprezentanți ai mass-media au fost uciși în întreaga lume. În plus, jurnaliștii întâmpină  provocări în creștere, inclusiv în afara zonelor de conflict și ale celor controlate de forțe extremiste, precum creșterea intoleranței la acoperirea mediatică independentă și a amenințării reprezentate de mișcările populiste, corupție și criminalitate.

Note pentru editori

  • Marea Britanie și Canada au demarat la începutul acestui an o campanie globală pe tema libertății presei, lansată în România de Ministrul de Externe britanic Jeremy Hunt, la începutul lunii februarie. Amal Clooney, avocata internațională specializată în drepturile omului, a fost desemnată ambasadoare a acestei campanii.

  • Un eveniment cheie în vederea promovării internaționale a libertății presei va fi Conferința Globală la nivel înalt pentru libertatea mass media, din 10-11 iulie 2019, de la Londra, la care este invitată și România. Conferința este găzduită de Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt și de omoloaga sa canadiană Chrystia Freeland.