ADVOCACY / Legislație și coduri etice

Ministerul Justiției retrage acreditarea jurnaliștilor incomozi

 Centrul pentru Jurnalism Independent cere Ministerului să justifice refuzarea acreditării jurnaliștilor Ovidiu Oanță (PRO TV) și Ionela Arcanu (Realitatea TV) și reamintește angajaților de la Biroul Mass media din Ministerul de Justiție că o astfel de decizie trebuie luată doar în situații excepționale, pentrufapte care împiedică desfășurarea normală a activității instituției sau autorității publice respective și care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist”.

Considerăm că această decizie este extrem de gravă, mai ales în contextul declarațiilor Ministrului Justiției din 4 martie, când a amenințat jurnaliștii cu neacordarea acreditării pentru că au pus întrebări “Deci, vă promit următorul lucru: am pe masă solicitările de reacreditare pentru 2019. În măsura în care nu dați curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi proceda și eu în consecință. Vă rog, așadar…

Această atitudine este inacceptabilă și limitează dreptul la informare al cetățenilor. Ministerul Justiției trebuie să respecte legile românești, precum și jurisprudența europeană.

CJI se oferă să furnizeze gratuit cursuri angajaților de la Biroul Mass media din Ministerul de Justiție privind respectarea legii liberului acces la informațiile de interes public. De asemenea, ne oferim să furnizăm cursuri de educație media angajaților pentru a clarifica noțiuni elementare privind rolul jurnalismului într-o societate democratică. Reacțiile anterioare ale Ministrului Tudorel Toader și această decizie a Biroului mass media ne demonstrează necesitatea unor astfel de cursuri. Jurnalismul este esențial pentru o societate democratică. Este datoria profesională a jurnaliștilor să pună întrebări, așa cum este datoria autorităților publice să răspundă la ele.