PROGRAME / Programe încheiate

Stiri dinamice pentru web, primul curs din cadrul programului Jurnalism non-linear

Centrul pentru Jurnalism Independent inaugurează astăzi cursul Ştiri dinamice pentru web, primul modul de training din proiectul Jurnalism non-linear, cel dintâi program de pregătire dedicat special jurnaliştilor din mediul online. Modulul se va derula în perioada 20 – 24 octombrie a.c. şi va fi susţinut de Dean Cox şi Iulian Comănescu.

“Jurnalismul online şi conducerea de publicaţii online necesită cunoştinţe şi abilităţi editoriale diferite de cele din mass-media clasice. Fluxul de ştiri în redacţie este mai dinamic, „limbajele“ folosite sunt diferite şi mai complexe, textul este îmbogăţit cu imagine, cu sunet, pentru a „spune povestea” cu mijloacele cele mai expresive.

Facilităţile de editare şi web-sharing disponibile astăzi pentru orice reporter, permit circulaţia informaţiei însoţite de imagini în timp real, făcând astfel posibil un nou tip de jurnalism”, spune Dean Cox, trainer multimedia în cadrul programului Jurnalism non-linear.

92% din managerii chestionaţi în cadrul studiului Jurnalism non-linear: percepţii asupra nevoilor de instruire în mediul online ale mass media româneşti, realizat de CJI în martie 2010, cred că mass-media care nu se vor dezvolta online vor avea de pierdut în viitorul apropiat. În acelaşi timp, opinia conform căreia “dezvoltarea ediţiei online a unui ziar conduce la scăderea profitului” este în continuare foarte răspândită în rândul managerilor, în special al celor din din presa scrisă.

“Migraţia publicului pe Internet se va accelera în următoarea perioadă. Însăşi noţiunea de “publicaţie” capătă noi sensuri, înglobând şi instrumentele de comunicare online din zona de afaceri. De aceea, acest program îşi propune să pregătească specialişti care să satisfacă nevoile de informare ale „nativilor digitali”, ale căror obişnuinţe de consum mediatic diferă de cele ale „consumatorului tradiţional”. Îi vom pregăti totodată să facă faţă cu succes provocărilor – editoriale şi de relaţionare cu publicul – ridicate de noile tehnologii”, a declarat Ioana Avădani, director executiv CJI.

Programul are propriul său site – jnl.cji.ro – care se doreşte a fi o resursă utilă tuturor celor interesaţi de jurnalismul online. Prin intermediul site-lui vor avea acces la materialele de curs şi la resurse de documentare şi software şi cei care nu au participat la program.

Cursurile acestei ediţii sunt:

• Ştiri dinamice pentru web (20 – 24 octombrie a.c.). Traineri: Dean Cox şi Iulian Comănescu

• Etică şi legislaţie. Cum să implici cititorii (8 – 12 noiembrie a.c). Traineri: Ioana Avădani şi Bogdan Manolea.

• Producţia de ştiri multimedia (22 – 26 noiembrie a.c). Traineri: Dean Cox şi ConstantinTrofin.

• Instrumente de documentare online (13 – 17 decembrie a.c. ). Trainer: Paul Radu

Programul de pregătire Jurnalism non-linear este derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu Clubul Român de Presă şi Asociaţia Patronală a Editorilor Locali – APEL.

Pentru informatii suplimentare ne puteţi contacta la tel. 021.311.13.75 sau pe mail, la adresa jnl@cji.ro. Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv. Detalii despre proiect găsiţi şi pe jnl.cji.ro .

Programul Jurnalism non-linear este finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi sprijinit de Adobe Systems Romania, Cisco Romania şi Soundslides.

Tags: , ,